Τσιμπούρια

Απολύμανση και Αντιμετώπιση

Τα τσιμπούρια μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα ενοχλητικά λόγω του ταχύτατου ρυθμού αναπαραγωγής τους. Η καταπολέμηση τους γίνεται με συνδυασμό απολύμανσης και βιολογικών μεθόδων. Παράλληλα, φροντίζουμε για την υγεία του κατοικιδίου μας, που πιθανότατα είναι φορέας, καθώς και για την απώθηση των ποντικιών και των περιστεριών από τον χώρο μας. Δημιουργούμε έτσι ένα απροσπέλαστο δίκτυο απέναντι σε τσιμπούρια, ποντίκια και περιστέρια. Μετά το τέλος της απολύμανσης, σας δίνουμε πρακτικές συμβουλές ώστε να μην εμφανιστεί ξανά το πρόβλημα.

Τσιμπούρια δίπλα σε νόμισμα
Τσιμπούρι
Τσιμπούρια δίπλα σε νόμισμα
Τσιμπούρι
previous arrow
next arrow
 

Πώς να αντιμετωπίσω τα τσιμπούρια

Τα τσιμπούρια εισβάλουν στο χώρο μας κυρίως μέσω των ζώων. Εάν έχουμε κατοικίδια, φροντίζουμε να τα πηγαίνουμε στον κτηνίατρο και να ελέγχουμε τακτικά τα ίδια, τον εαυτό μας, και τα παιδιά μας. Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε όταν ερχόμαστε σε επαφή με αδέσποτα ζώα. Τέλος, μεριμνούμε για τη καταπολέμηση των τρωκτικών και την απώθηση των περιστεριών.


Προσέχουμε όταν κάνουμε βόλτα στη φύση, ειδικά εάν έρθουμε σε επαφή με θάμνους ή χορτάρι, οπού συχνά φωλιάζουν τα τσιμπούρια. Όταν ασχολούμαστε με τα χορτάρια στον κήπο μας φοράμε ανοιχτόχρωμα ρούχα και βάζουμε το παντελόνι μέσα στις κάλτσες μας. Η απολύμανση στο χώρο μας πρέπει να γίνεται  από ειδικά συνεργεία, διαφορετικά υπάρχει περίπτωση να χειροτερέψουμε το πρόβλημα και να θέσουμε σε κίνδυνο τη δική μας υγεία και των γύρω μας.
Τσιμπούρι τσιμπάει άνθρωπο
Τσιμπούρι σε σκύλο
Τσιμπούρι τσιμπάει άνθρωπο
Τσιμπούρι σε σκύλο
previous arrow
next arrow
 

Τσιμπούρια και ασθένειες

Τα τσιμπούρια μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα στην υγεία μας, καθώς μεταφέρουν παθογόνα πρωτόζωα. Ανάμεσα στις ασθένειες που μεταφέρουν είναι οι εγκεφαλίτιδες, η αναιμία, η πιροπλάσμωση, η ερλίχεια, οι ρικέτσιες και ο μελιταίος πυρετός. Ακόμα, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές δερματίτιδες, ενώ το σάλιο τους μπορεί να μεταδόσει τοξίνες. Τέλος, μπορούν να προκαλέσουν κροτωνική παράλυση στα ζώα.
 

Η απομάκρυνση του τσιμπουριού από το δέρμα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, και είναι απαραίτητο να γίνεται από γιατρό ή κτηνίατρο, για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης της περιοχής και επιπλοκών.

Τσιμπούρι στο μικροσκόπιο
Τσιμπούρι στο μικροσκόπιο
Τσιμπούρι στο μικροσκόπιο
Τσιμπούρι στο μικροσκόπιο
previous arrow
next arrow
 

Βιολογία των τσιμπουριών

Το τσιμπούρι έχει τέσσερα εξελικτικά στάδια, αυγό, προνύμφη (έξι πόδια), νύμφη, τέλειο έντομο (οκτώ πόδια) και η μορφή του είναι σχεδόν πανομοιότυπη στα στάδια αυτά.

Τα τσιμπούρια τρέφονται με αίμα. Δεν πετάνε, δεν πηδάνε, αλλά μετακινούνται περπατώντας. Έχουν ως κύριο στόχο τους τα θηλαστικά, τα ερπετά, και τα πτηνά. Παρασιτούν, όμως, και στον άνθρωπο. Το σώμα τους είναι ιδιαίτερα σκληρό κι ανθεκτικό. Δεν έχουν φυσικούς εχθρούς. Μπορούν να ζήσουν ως και 14 χρόνια και είναι πολύ ανθεκτικά στη πείνα. Συγκεκριμένα, τα τσιμπούρια αντέχουν χωρίς τροφή μέχρι και 7 χρόνια.

Τα τσιμπούρια είναι ιδιαίτερα παραγωγικά. Αναπαράγονται στο έδαφος, σε σχισμές στα ξύλα, ή κάτω από πέτρες. Ένα θηλυκό μπορεί να κάνει ως και 18,000 αυγά, ενώ μερικά τσιμπούρια αναπαράγονται παρθενογεννετικά, κάτι που διευκολύνει το γρήγορο, ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό τους. Οι ιδανικές συνθήκες για τα τσιμπούρια είναι την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν η θερμοκρασία βρίσκεται στους 15-20 βαθμούς κελσίου.

Τσιμπούρια

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε μας μήνυμα και θα σας απαντήσουμε άμεσα

2130360358 – 6957670218

Σαπφούς 33, Καλλιθέα Αττικής, 17676