Ξυλοφάγα Έντομα

Απολύμανση και Αντιμετώπιση

Τα κυριότερα ξυλοφάγα έντομα είναι τα κολεόπτερα (σαράκι), τα ισόπτερα (τερμίτης) και τα υμενόπτερα (μέλισσα, σφήκα, μυρμήγκι). Η καταπολέμηση των ξυλοφάγων εντόμων ξεκινάει με την αυτοψία του χώρου, προκειμένου να διαπιστώσουμε ποιο έντομο έχει εισβάλλει στο χώρο και να εκτιμήσουμε το μέγεθος του προβλήματος. Συζητάμε μαζί σας και σας ενημερώνουμε για τα απαραίτητα βήματα προτού γίνει η απολύμανση. Μετά το τέλος της απολύμανσης, σας δίνουμε πρακτικές συμβουλές ώστε να μην εμφανιστεί ξανά το πρόβλημα.

Ζημιά από σαράκι σε ξύλο
Ζημιά τερμιτών σε ξύλο
Ζημιά από σαράκι σε ξύλο
Ζημιά τερμιτών σε ξύλο
previous arrow
next arrow
 

Πώς θα αντιμετωπίσω το σαράκι

Υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε ώστε  σε συνδυασμό με την απολύμανση να κάνουμε το χώρο μας αφιλόξενο προς το σαράκι. Απομακρύνουμε όσους θάμνους ή δέντρα έρχονται σε επαφή με το κτίριο και αποφεύγουμε τα αναρριχητικά φυτά (π.χ. κισσός) περιμετρικά κι ειδικά στην οροφή του κτιρίου.  Απομακρύνουμε τα απορρίμματα του κήπου έγκαιρα και κρατάμε τα δοχεία απορριμάτων όπου τα τοποθετούμε μακριά από το σπίτι.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε σε κάθε μορφής ξύλο που έρχεται στον χώρο μας. Ζητάμε πιστοποιητικό υγείας από το κατασκευαστή (ΠΧ 141/98 οδηγ 99/44/ΕΚ και 97/46/ΕΚ) και δεν τοποθετούμε πασσάλους στο έδαφος. Προσέχουμε τα ξύλα που φέρνουμε για το τζάκι. Απομακρύνουμε τυχόν φωλιές πουλιών και αποφεύγουμε τα δυνατά φώτα (χρησιμοποιούμε χαμηλή, υπεριώδη ακτινοβολία). Τέλος, κάνουμε συχνή παρακολούθηση του χώρου ώστε να εντοπίσουμε το πρόβλημα και να προχωρήσουμε σε απολύμανση έγκαιρα.

Σαράκι
Προνύμφες από σαράκι
Σαράκι
Προνύμφες από σαράκι
previous arrow
next arrow
 

Σαράκι: Βιολογία και στάδια εξέλιξης

Το σαράκι έχει τέσσερα στάδια εξέλιξης, αυγό, προνύμφη (βρίσκεται μέσα στο ξύλο και μοιάζει με άσπρο σκουλήκι), νύμφη και τέλειο έντομο (βγαίνει την άνοιξη και το καλοκαίρι κάνοντας μια μικρή τρύπα στο ξύλο). Για να εξελιχθεί το σαράκι από το αυγό σε τέλειο έντομο, περνούν περίπου 1 ως 4 χρόνια.


Το σαράκι δεν έχει ένα μόνο είδος. Ορισμένα είδη πετάνε, ενώ άλλα όχι. Κάποια κάνουν θόρυβο, ο οποίος ακούγεται σαν ρολόι. Όλα βγάζουν πριονίδι, το οποίο διαφέρει ανά είδος, και αφήνουν πίσω τους μικρές ή μεγαλύτερες τρύπες (από 0,8 mm ως και 3×6 mm), οι οποίες είναι στρογγυλές, ελλειψοειδείς, ή κυλινδρικές.
Σαράκι, τρύπες και πριονίδι
Προνύμφη από σαράκι σε ξύλο
Σαράκι, τρύπες και πριονίδι
Προνύμφη από σαράκι σε ξύλο
previous arrow
next arrow
 

Πώς θα καταλάβω ότι έχω τερμίτες

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ανακαλύψουμε μια προσβολή από τερμίτες επομένως είναι απαραίτητο να καλέσουμε ειδικό για απολύμανση με την πρώτη υποψία, προτού οι τερμίτες προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στην περιουσία μας.

Οι τερμίτες δεν βγάζουν πριονίδι, ούτε βγαίνουν ποτέ από το ξύλο, παρά μόνο στη σμηνουργία, οπότε βρίσκουμε πολλά κομμένα φτερά. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ανακαλύψουμε τις στοές τους.
Τερμίτες
Διαφορές μυρμηγκιού και τερμίτη
Τερμίτες
Διαφορές μυρμηγκιού και τερμίτη
previous arrow
next arrow
 

Είδη τερμιτών

Μπορούμε να διακρίνουμε 4 κατηγορίες τερμιτών. Κάθε μια από αυτές προτιμά διαφορετικές συνθήκες. Οι υπόγειοι ζουν στο έδαφος και δημιουργούν δίκτυα στοών. Προτιμούν την υγρασία. Θεωρούνται οι πιο καταστρεπτικοί τερμίτες. Οι θεριστές βρίσκονται σε υπόγειες στοές σε βοσκότοπους. Οι ξηρού ξύλου δε βρίσκονται στο έδαφος, αλλά προτιμούν το στεγνό, παλιό ξύλο. Βρίσκουμε τα περιττώματά τους από το άνοιγμα των ξύλων. Οι υγρού ξύλου βρίσκονται σε αποσυντιθέμενα ξύλα, όπως ξύλα στα υπόγεια μας.
 
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τερμίτες δε τρώνε μονάχα ξύλο, αλλά και δέρμα, χαρτί, ύφασμα, κ.ά.
Προνύμφες και ενήλικος τερμίτης
Προνύμφες τερμιτών σε ξύλο
Τερμίτες
Τερμίτες σε ξύλο
previous arrow
next arrow
 

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε μας μήνυμα και θα σας απαντήσουμε άμεσα

2130360358 – 6957670218

Σαπφούς 33, Καλλιθέα Αττικής, 17676