Κατσαρίδες

Απολύμανση και Αντιμετώπιση

Η καταπολέμηση των κατσαρίδων ξεκινά με την σωστή και τακτική απολύμανση, που περιλαμβάνει συνδυασμό χημικών και βιολογικών μεθόδων. Ψεκάζουμε περιμετρικά του χώρου, στα φρεάτια και όπου αλλού απαιτείται, ενώ σε χώρους όπως η κουζίνα τοποθετούμε ειδικό κατσαριδοκτόνο τζελ, ώστε να δημιουργήσουμε ένα απροσπέλαστο δίκτυο για τις κατσαρίδες και τα λοιπά βαδιστικά έντομα. Μετά την απολύμανση, συζητάμε μαζί σας και σάς δίνουμε πρακτικές συμβουλές ώστε το πρόβλημα να μην εμφανιστεί ξανά.

Γερμανική κατσαρίδα τρώει gel
Παγίδα κατσαρίδων
Γερμανική κατσαρίδα τρώει gel
Παγίδα κατσαρίδων
previous arrow
next arrow
 

Πώς θα αντιμετωπίσω τις κατσαρίδες

Υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε, που σε συνδυασμό με τη δουλειά του επαγγελματία απεντομωτή θα κάνουν τον χώρο μας αλεξίσφαιρο απέναντι στις κατσαρίδες.

Κρατάμε πάντοτε το χώρο καθαρό. Δεν αφήνουμε τα άπλυτα πιάτα στο νεροχύτη κατά τη διάρκεια της νύχτας και μαζεύουμε τα υπολείμματα φαγητού. Αν δε θέλουμε να τα βάλουμε στο ψυγείο, μπορούμε να τα φυλάξουμε σε δοχεία με καπάκι ασφαλείας. Τέλος, απομακρύνουμε τα σκουπίδια από το μπάνιο και τη κουζίνα.

Δίνουμε προσοχή στις εισόδους του χώρου. Ελέγχουμε και καθαρίζουμε τακτικά τον εξαερισμό που βρίσκεται κάτω από το ψυγείο ή τον καταψύκτη. Ελέγχουμε την εξωτερική πλευρά του σπιτιού και κλείνουμε τυχόν ρωγμές οι οποίες μπορούν να γίνουν «είσοδοι» στο χώρο μας για τις κατσαρίδες. Σκουπίζουμε συχνά τον χώρο. Τέλος, συντηρούμε τακτικά τα φρεάτια και φροντίζουμε να είναι προσβάσιμα.

Περιορίζουμε την υγρασία με καλό αερισμό του σπιτιού. Απομακρύνουμε άμεσα τα χαρτόκουτα από συσκευασίες. Ελέγχουμε καλά το χώρο παραλαβής παραγγελιών που είναι ύποπτo να φέρουν κατσαρίδες.

Αμερικανική και Γερμανική κατσαρίδα

Πριν και μετά την απολύμανση

Πριν την απολύμανση πρέπει να καθαριστούν οι χώροι. Το φάρμακο πρέπει να μείνει στο χώρο για να έχει αποτελέσματα. Εάν σφουγγαριστεί ο χώρος, το φάρμακο θα καθαριστεί προτού προλάβει να φέρει αποτελέσματα. Επομένως, προσέχουμε μετά την απολύμανση να μην σφουγγαριστούν οι χώροι. Προσέχουμε επιπλέον οι χώροι του σπιτιού να είναι τακτοποιημένοι και όχι φορτωμένοι με αντικείμενα,  ώστε ο απεντομωτής να έχει την απαραίτητη πρόσβαση να ψεκάσει.

Πού κρύβονται οι κατσαρίδες;

“Εάν έχουμε 40 κατσαρίδες την 1η Μαρτίου, θα έχουμε 18.400 την 1η Ιουνίου.”

1η Μαρτίου
0
1η Ιουνίου
0

Βιολογία των κατσαρίδων

Οι κατσαρίδες είναι παμφάγα έντομα. Τρώνε ακόμα και βιβλία. Είναι νυκτόβιες και ζούνε ομαδικά δίπλα σε περιοχές που βρίσκουν εύκολα τροφή. Οι κατσαρίδες που πετάνε είναι οι Αμερικανικές και πετάνε μόνο αφού ενηλικιωθούν.  Οι τοξίνες που εκκρίνουν είναι καρκινογόνες. Οι κατσαρίδες είναι νεκροφάγες (τα ζωντανά έντομα τρώνε τα νεκρά) και κοπροφάγες (τρώνε τα περιττώματα άλλων κατσαρίδων). Αυτό διευκολύνει την εξόντωσή τους κατά την απολύμανση, αφού το φάρμακο περνάει από τη μία κατσαρίδα στην άλλη.

Γερμανικές κατσαρίδες

Στάδια εξέλιξης της κατσαρίδας

Διακρίνουμε τρία εξελικτικά στάδια στις κατσαρίδες, το αυγό, τη νύμφη και το τέλειο έντομο. Η νύμφη και το τέλειο έντομο είναι παρόμοια στην εμφάνιση. Η κατσαρίδα μεταφέρει τα αυγά πάνω της, μέσα σε ένα προστατευτικό κάλυμμα, τον ωοσάκκο.

Η απολύμανση για κατσαρίδες στοχεύει και στα τρία στάδια εξέλιξης, τόσο με ψεκασμό όσο και με ειδικό gel απεντόμωσης, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά το πρόβλημα των κατσαρίδων.

Στάδια αμερικανικής κατσαρίδας
Ωοσάκκος κατσαρίδας
Στάδια αμερικανικής κατσαρίδας
Ωοσάκκος κατσαρίδας
previous arrow
next arrow
 

Είδη κατσαρίδων

Οι κατσαρίδες έχουν πολλά είδη. Τα κυριότερα είδη που συναντάμε στην Ελλάδα είναι τρία:

Είδη κατσαρίδων
Αμερικανική κατσαρίδα
Οριεντάλ κατσαρίδα
Γερμανική κατσαρίδα
Είδη κατσαρίδων
Αμερικανική κατσαρίδα
Ανατολική κατσαρίδα
Γερμανική κατσαρίδα
previous arrow
next arrow
 

Τι προβλήματα προκαλούν οι κατσαρίδες

Οι κατσαρίδες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για την υγεία μας, καθώς μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και κρίση άσθματοςιδιαίτερα στα παιδιά που είναι πιο ευαίσθητα από τους ενήλικες. Ακόμα, είναι φορείς πολλών μικροοργανισμών, «κουβαλούν» δηλαδή επάνω στο σώμα τους βακτήρια που προκαλούν ασθένειες όπως η γαστρεντερίτιδα, και τα μεταφέρουν μέσα στο σπίτι σας. Συγκεκριμένα, μεταφέρουν 33 διαφορετικά είδη βακτηρίων, 6 παρασιτικά σκουλήκια, και τουλάχιστον 7 ακόμη οργανισμούς παθογόνους για τον άνθρωπο.

Κατσαρίδα

Απολύμανση και Φάρμακα

Όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε στις απολυμάνσεις είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για χρήση σε κατοικημένους χώρους. Τα εντομοκτόνα έχουν πολύ χαμηλή τοξικότητα και είναι ακίνδυνα για τους κατοίκους ή τους εργαζόμενους.

Όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε στις απολυμάνσεις είναι άοσμα, δε λεκιάζουν και δε διαβρώνουν τις επιφάνειες του χώρου σας. Επιπλέον, χρησιμοποιούμε τα απολυμαντικά και τα εντομοκτόνα στοχευμένα, προκειμένου να πετύχουμε το σκοπό μας χωρίς να επιβαρύνουμε το χώρο σας. Εντούτοις, θα πρέπει πάντα να υπακούμε στις υποδείξεις – οδηγίες του υπεύθυνου επιστήμονα.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε μας μήνυμα και θα σας απαντήσουμε άμεσα

2130360358 – 6957670218

Σαπφούς 33, Καλλιθέα Αττικής, 17676