Ψύλλοι

Απολύμανση και Αντιμετώπιση

Η καταπολέμηση των ψύλλων ξεκινάει με την αυτοψία του χώρου, προκειμένου να εκτιμηθεί το μέγεθος του προβλήματος. Συζητάμε μαζί σας το πρόβλημα και σας ενημερώνουμε για τα απαραίτητα βήματα προτού γίνει η απολύμανση. Η εφαρμογή περιλαμβάνει συνδυασμό βιολογικών και χημικών μεθόδων, όπου κρίνεται απαραίτητο. Μετά το τέλος της απολύμανσης, σας δίνουμε συμβουλές ώστε να μην εμφανιστεί ξανά το πρόβλημα.

Η  προσβολή στο χώρο μπορεί να προκληθεί είτε από ένα αδέσποτο ζωάκι (ειδικά εάν γεννήσει στο χώρο), είτε μέσω ποντικιών που εισβάλλουν στο σπίτι, ή μέσω της κοπριάς που φέρνουμε στο σπίτι για τη φροντίδα των φυτών. Από τη στιγμή που θα εισβάλλουν στο χώρο μας, οι ψύλλοι μπορεί να εξαπλωθούν ιδιαίτερα γρήγορα και η αντιμετώπισή τους με απολύμανση πρέπει να είναι άμεση.

Ψύλλος στο μικροσκόπιο
Ψύλλος στο μικροσκόπιο
Ψύλλος στο μικροσκόπιο
Ψύλλος στο μικροσκόπιο
previous arrow
next arrow
 

Ψύλλοι και πρόληψη

Ακόμα κι αν λύσουμε το πρόβλημα με μία απολύμανση, οι ψύλλοι μπορούν πάντα να επιστρέψουν. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να προλάβουμε το πρόβλημα. Μπορούμε να αποφύγουμε τους ψύλλους με ενδελεχή καθαριότητα σε όλους τους χώρους και ιδιαίτερα εκεί που κοιμάται ή ξεκουράζεται το κατοικίδιο ζώο μας. Τα αυγά συνωστίζονται σε σημεία του σπιτιού με σκιά, κυρίως στις γωνίες, στις σχισμές και σε χαραμάδες, καθώς και σε σημεία όπου ξεκουράζεται και κοιμάται το κατοικίδιο μας.

Πρέπει να καθαρίζουμε τακτικά με ηλεκτρική σκούπα, και στη συνέχεια να πετάμε τη σακούλα για να αποφύγουμε την περαιτέρω εξάπλωση. Όσον αφορά το κατοικίδιό μας, οι συχνές επισκέψεις στο κτηνίατρο είναι απαραίτητες. Εάν φιλοξενήσουμε αδέσποτα, παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία τους, καθώς και τη δική μας. Τέλος, αποφεύγουμε να φέρνουμε κοπριά για τα φυτά μας η οποία δεν έχει ελεγχθεί.

Αυγά ψύλλων στο πάτωμα
Αυγά ψύλλου
Αυγά ψύλλων στο πάτωμα
Αυγά ψύλλου
previous arrow
next arrow
 

Τι προβλήματα προκαλούν οι ψύλλοι

Οι ψύλλοι μεταφέρουν ασθένειες από διάφορα ζώα (ποντίκια και άλλα θηλαστικά) στον άνθρωπο. Είναι επίσης δυνατόν να μεταφέρουν αρρώστιες με τα περιττώματα τους, τα οποία παραμένουν μολυσματικά για περισσότερο από ένα έτος.

Οι ασθένειες που μπορεί να μεταφέρει ένας ψύλλος είναι πολλές. Ανάμεσα τους, είναι η πανώλη, ο ελιταίος πυρετός, ο τύφος και δερματίτιδες αντιδράσεις υπερευαισθησίας

Τσιμπήματα ψύλλων
Τσιμπήματα ψύλλων
Τσιμπήματα ψύλλων
Τσιμπήματα ψύλλων
previous arrow
next arrow
 

Βιολογία των ψύλλων

Οι ψύλλοι έχουν χρώμα καφέ και μαύρο. Τρέφονται με αίμα θηλαστικών και πτηνών. Δεν πετάνε, δεν έχουνε καν φτερά. Για να μετακινηθούν κάνουν άλματα. Μάλιστα, ένας ψύλλος μπορεί να πηδήξει σε ύψος 65 εκ. και σε μήκος 180 εκ. Το σώμα των ψύλλων είναι αρκετά ανθεκτικό και σκληρό (Τα ζώα δεν μπορούν να τους σκοτώσουν με τα νύχια τους). 

Ο ψύλλος έχει τέσσερα εξελικτικά στάδια. Αρχικά είναι ένα μικρό άσπρο αυγό, στη συνέχεια γίνεται προνύμφη (μικρό σκουληκάκι), έπειτα νύμφη και τέλος ένα τέλειο, ενήλικο έντομο. Ψύλλοι υπάρχουν στο χώρο μας όλο το χρόνο, αλλά εξαπλώνονται ιδιαίτερα με την άνοδο της θερμοκρασίας. Για να ενηλικιωθεί ένας ψύλλος, από τη στιγμή που γεννιέται ως αυγό, μπορεί να περάσουν από 18 ημέρες ως 20 μήνες, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον του. Ένας ψύλλος γεννάει περίπου 50 αυγά τη μέρα επάνω σε ένα ζώο, τα οποία είναι ιδιαίτερα ελαφριά και πέφτουν αμέσως από το ζώο.

 Έτσι, η καταπολέμηση του ψύλλου απαιτεί καλή καθαριότητα ώστε να μην γιγαντωθεί το πρόβλημα και άμεση απολύμανση.

Κύκλος ζωής του ψύλλου
Κύκλος ζωής ψύλλου
Κύκλος ζωής του ψύλλου
Κύκλος ζωής ψύλλου
previous arrow
next arrow
 

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε μας μήνυμα και θα σας απαντήσουμε άμεσα

2130360358 – 6957670218

Σαπφούς 33, Καλλιθέα Αττικής, 17676