Ποντίκια

Μυοκτονία και Αντιμετώπιση

Η καταπολέμηση των ποντικιών ξεκινά με την τοποθέτηση δολωματικών σταθμών με ποντικοφάρμακο περιμετρικά του χώρου, σε συγκεκριμένα σημεία από τα οποία περνούν τα ποντίκια. Οι δολωματικοί σταθμοί εγγυώνται τόσο αποτέλεσμα όσο διακριτικότητα και ασφάλεια, αφού είναι κλειδωμένοι και τα παιδιά δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με το φάρμακο, ενώ αυτό προστατεύεται από σκόνη και φθορές. 

Επιπλέον, σε χώρους όπου κρίνεται απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε βιολογικές μεθόδους (όπως οι χώροι εστίασης), τοποθετούμε παγίδες σύλληψης με κολλώδεις επιφάνειες. Η κόλλα είναι τόσο ισχυρή ώστε να ακινητοποιήσει οποιοδήποτε ποντίκι περάσει από την παγίδα.

Μετά το τέλος της τοποθέτησης, σας δίνουμε πρακτικές συμβουλές για το πρόβλημα και επικοινωνούμε ξανά μαζί σας για να ανανεώσουμε το φάρμακο.

Δολωματικοί σταθμοί
Δολωματικός σταθμός
Δολωματικοί σταθμοί
Δολωματικός σταθμός
previous arrow
next arrow
 

Πώς να αντιμετωπίσω τα ποντίκια

Η καλύτερη μορφή αντιμετώπισης είναι η πρόληψη. Έτσι, πέρα από την μυοκτονία είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε κάποια απλά βήματα για να καταστήσουμε το χώρο μας αφιλόξενο για τα ποντίκια. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κλείσουμε όλες τις πιθανές εισόδους. Διορθώνουμε τα σπασμένα τζάμια ή παράθυρα, βάζουμε τάπες σε σιφώνια αποχέτευσης και πλέγμα στις σχάρες, κλείνουμε τα κενά κάτω από τις πόρτες και κόβουμε τα κλαδιά των δέντρων που ακουμπάνε στα μπαλκόνια μας. Τέλος, πετάμε τα περιττά αντικείμενα, καθαρίζουμε τα χόρτα του κήπου και αγοράζουμε κάδους με καπάκια που κλείνουν καλά, τους οποίους αδειάζουμε τακτικά.

Παγίδα σύλληψης με κόλλα
Παγίδα σύλληψης με κόλλα
Παγίδα σύλληψης με κόλλα
Παγίδα σύλληψης με κόλλα
previous arrow
next arrow
 

Τι προβλήματα προκαλούν τα ποντίκια

Τα ποντίκια μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες σε εμάς και στην οικογένεια μας. Κάποιες από τις σημαντικότερες ασθένεις που τα ποντίκια μεταδίδουν στον άνθρωπο είναι η σαλμονέλλα, η λεπτοσπείρωση (το 90% των ποντικιών πάσχουν από αυτή) ο τυφοειδής πυρετός, ο πυρετός από δάγκωμα (rat bite fever), η τριχίνωση, και η τροφική δηλητηρίαση. Δεν είναι όμως μόνο τα ίδια τα ποντίκια φορείς ασθενειών. Μέσω των τρωκτικών μπορούν έυκολα να μεταφερθούν σε εμάς και το χώρο μας παράσιτα όπως ψύλλοι, τσιμπούρια, και ψείρες.


Τα ποντίκια μπορούν επίσης να προκαλέσουν ζημιές στην περιουσία μας και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για το χώρο μας, γιατί πέρα από τρόφιμα, μπορεί να ροκανίσουν καλώδια και έπιπλα. Έτσι, προκαλούν ζημιές σε κτήρια, μονώσεις, ακόμη και πυρκαγιές, μετά από ζημιές σε ηλεκτρικά καλώδια κι ηλεκτρικούς πίνακες. Είναι δυνατόν να προκαλέσουν ακόμη και διαρροές της ύδρευσης και της κεντρικής θέρμανσης.
Οικιακό ποντίκι τρώει καλώδιο
Καφέ αρουραίος τρώει ζωοτροφή
Μαύρος αρουραίος τρώει καλώδιο
Οικιακό ποντίκι τρώει καλώδιο
Καφέ αρουραίος τρώει ζωοτροφή
Μαύρος αρουραίος τρώει καλώδιο
previous arrow
next arrow
 

Πώς καταλαβαίνω ότι έχω ποντίκια

Χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, καθημερινά συναντάμε ίχνη των ποντικιών που ζουν στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας μας. Κάποια από τα συχνότερα και πιο εμφανή σημάδια είναι να ακούμε ήχους που υποδηλώνουν ποντίκια όπως είναι το σύρσιμο και το ροκάνισμα κατά τη διάρκεια τόσο της μέρας όσο και της νύχτας. Συχνά βλέπουμε φωλιές τρωκτικών δίχως να το αντιληφθούμε, ενώ χαρακτηριστική είναι η μυρωδιά των ούρων (αμμωνία) καθώς και τα περιττώματα των ποντικιών. Τέλος, συχνά βρίσκουμε ζημιές σε κατασκευές, ανόργανα υλικά, και δέντρα του κήπου.

Περιττώματα δίπλα σε ρύζι
Περιττώματα μαύρου αρουραίου
Περιττώματα δίπλα σε ρύζι
Περιττώματα μαύρου αρουραίου
previous arrow
next arrow
 

Βιολογία των ποντικιών

Από τα πολυάριθμα είδη ποντικών, τα πιο συνηθισμένα είδη που συναντάμε στην καθημερινότητά μας είναι τρία, το οικιακό ποντίκι, ο μαύρος αρουραίος (της οροφής ή των πλοίων) και ο καφέ αρουραίος (Νορβηγικός ή των υπονόμων). Τα ποντίκια αναπαράγονται ταχύτατα. Ένα θηλυκό ποντίκι ή αρουραίος, μπορεί να γεννήσει έως και 700 μωρά μέσα σε ένα χρόνο. Τα ποντίκια μπορούν να περάσουν από πολύ μικρά ανοίγματα (αρκεί να χωρέσει το κεφάλι τους), και να εισέλθουν πολύ εύκολα στο χώρο μας. Η όσφρηση κι η ακοή τους είναι άριστη, αν κι η όραση τους είναι φτωχή.

Τα μουστάκια των ποντικιών λειτουργούν σαν ραντάρ, δίνοντας στο τρωκτικό πλήρη και τρισδιάστατη εικόνα του περιβάλλοντος χώρου. Όταν το ζώο ξεκουράζεται κάνει 7-12 σαρώσεις ανά λεπτό. Όταν εξερευνά το χώρο, 4-6 μεγάλες σαρώσεις ανά λεπτό.  Τα τρωκτικά είναι αναγκασμένα να ροκανίζουν συνέχεια καθώς έχουν κοπτήρες οι οποίοι μεγαλώνουν διαρκώς και αν δεν τους φθείρουν, αυτοί θα τρυπήσουν τον ουρανίσκο τους.

Οικιακό ποντίκι
Καφέ αρουραίος
Μαύρος αρουραίος
Οικιακό ποντίκι
Καφέ αρουραίος
Μαύρος αρουραίος
previous arrow
next arrow
 

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε μας μήνυμα και θα σας απαντήσουμε άμεσα

2130360358 – 6957670218

Σαπφούς 33, Καλλιθέα Αττικής, 17676