Τα κυριότερα ξυλοφάγα έντομα είναι τα κολεόπτερα (σαράκι), τα ισόπτερα (τερμίτης) και τα υμενόπτερα (μέλισσα, σφήκα, μυρμήγκι). Η καταπολέμηση των ξυλοφάγων εντόμων ξεκινάει με την αυτοψία του χώρου, προκειμένου να διαπιστώσουμε ποιο έντομο έχει εισβάλλει στο χώρο και να εκτιμήσουμε το μέγεθος του προβλήματος. Συζητάμε μαζί σας και σας ενημερώνουμε για τα απαραίτητα βήματα προτού γίνει η απολύμανση. Μετά το τέλος της απολύμανσης, σας δίνουμε πρακτικές συμβουλές ώστε να μην εμφανιστεί ξανά το πρόβλημα.
Ξυλοφάγα Έντομα
Απολύμανση και Αντιμετώπιση
Πώς θα αντιμετωπίσω το σαράκι
Υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε ώστε σε συνδυασμό με την απολύμανση να κάνουμε το χώρο μας αφιλόξενο προς το σαράκι. Απομακρύνουμε όσους θάμνους ή δέντρα έρχονται σε επαφή με το κτίριο και αποφεύγουμε τα αναρριχητικά φυτά (π.χ. κισσός) περιμετρικά κι ειδικά στην οροφή του κτιρίου. Απομακρύνουμε τα απορρίμματα του κήπου έγκαιρα και κρατάμε τα δοχεία απορριμάτων όπου τα τοποθετούμε μακριά από το σπίτι.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε σε κάθε μορφής ξύλο που έρχεται στον χώρο μας. Ζητάμε πιστοποιητικό υγείας από το κατασκευαστή (ΠΧ 141/98 οδηγ 99/44/ΕΚ και 97/46/ΕΚ) και δεν τοποθετούμε πασσάλους στο έδαφος. Προσέχουμε τα ξύλα που φέρνουμε για το τζάκι. Απομακρύνουμε τυχόν φωλιές πουλιών και αποφεύγουμε τα δυνατά φώτα (χρησιμοποιούμε χαμηλή, υπεριώδη ακτινοβολία). Τέλος, κάνουμε συχνή παρακολούθηση του χώρου ώστε να εντοπίσουμε το πρόβλημα και να προχωρήσουμε σε απολύμανση έγκαιρα.
Σαράκι: Βιολογία και στάδια εξέλιξης
Το σαράκι έχει τέσσερα στάδια εξέλιξης, αυγό, προνύμφη (βρίσκεται μέσα στο ξύλο και μοιάζει με άσπρο σκουλήκι), νύμφη και τέλειο έντομο (βγαίνει την άνοιξη και το καλοκαίρι κάνοντας μια μικρή τρύπα στο ξύλο). Για να εξελιχθεί το σαράκι από το αυγό σε τέλειο έντομο, περνούν περίπου 1 ως 4 χρόνια.
Το σαράκι δεν έχει ένα μόνο είδος. Ορισμένα είδη πετάνε, ενώ άλλα όχι. Κάποια κάνουν θόρυβο, ο οποίος ακούγεται σαν ρολόι. Όλα βγάζουν πριονίδι, το οποίο διαφέρει ανά είδος, και αφήνουν πίσω τους μικρές ή μεγαλύτερες τρύπες (από 0,8 mm ως και 3×6 mm), οι οποίες είναι στρογγυλές, ελλειψοειδείς, ή κυλινδρικές.
Το σαράκι δεν έχει ένα μόνο είδος. Ορισμένα είδη πετάνε, ενώ άλλα όχι. Κάποια κάνουν θόρυβο, ο οποίος ακούγεται σαν ρολόι. Όλα βγάζουν πριονίδι, το οποίο διαφέρει ανά είδος, και αφήνουν πίσω τους μικρές ή μεγαλύτερες τρύπες (από 0,8 mm ως και 3×6 mm), οι οποίες είναι στρογγυλές, ελλειψοειδείς, ή κυλινδρικές.
Πώς θα καταλάβω ότι έχω τερμίτες
Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ανακαλύψουμε μια προσβολή από τερμίτες επομένως είναι απαραίτητο να καλέσουμε ειδικό για απολύμανση με την πρώτη υποψία, προτού οι τερμίτες προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στην περιουσία μας.
Οι τερμίτες δεν βγάζουν πριονίδι, ούτε βγαίνουν ποτέ από το ξύλο, παρά μόνο στη σμηνουργία, οπότε βρίσκουμε πολλά κομμένα φτερά. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ανακαλύψουμε τις στοές τους.
Είδη τερμιτών
Μπορούμε να διακρίνουμε 4 κατηγορίες τερμιτών. Κάθε μια από αυτές προτιμά διαφορετικές συνθήκες. Οι υπόγειοι ζουν στο έδαφος και δημιουργούν δίκτυα στοών. Προτιμούν την υγρασία. Θεωρούνται οι πιο καταστρεπτικοί τερμίτες. Οι θεριστές βρίσκονται σε υπόγειες στοές σε βοσκότοπους. Οι ξηρού ξύλου δε βρίσκονται στο έδαφος, αλλά προτιμούν το στεγνό, παλιό ξύλο. Βρίσκουμε τα περιττώματά τους από το άνοιγμα των ξύλων. Οι υγρού ξύλου βρίσκονται σε αποσυντιθέμενα ξύλα, όπως ξύλα στα υπόγεια μας.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τερμίτες δε τρώνε μονάχα ξύλο, αλλά και δέρμα, χαρτί, ύφασμα, κ.ά.
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στείλτε μας μήνυμα και θα σας απαντήσουμε άμεσα