Κουνούπια

Απολύμανση και Αντιμετώπιση

Η καταπολέμηση των κουνουπιών ξεκινάει με απολύμανση του κήπου, νωρίς το καλοκαίρι. Είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα προτού γιγαντωθεί. Απολυμαίνουμε και ψεκάζουμε όπου υπάρχουν στάσιμα νερά και τοποθετούμε συσκευές παγίδευσης για την παρακολούθηση του πληθυσμού. Έτσι, δημιουργούμε ένα απροσπέλαστο δίκτυο απέναντι στα κουνούπια. Μετά την απολύμανση, συζητάμε μαζί σας και σάς δίνουμε πρακτικές συμβουλές ώστε να μην εμφανιστεί ξανά το πρόβλημα.

previous arrow
next arrow
Slider

Πώς θα αντιμετωπίσω τα κουνούπια

Ο κύκλος ζωής των κουνουπιών είναι άμεσα εξαρτημένος από τα στάσιμα νερά. Εκεί αναπαράγονται, εναποθέτουν τα αυγά τους και αναπτύσσονται μέχρι να πάρουν την τελική τους μορφή. Επομένως φροντίζουμε να μην αφήνουμε στάσιμα νερά στον χώρο μας. Πετάμε το νερό από το πιατάκι της γλάστρας μετά από κάθε πότισμα. Τα πιατάκια αυτά είτε τα καταργούμε, είτε τα γεμίζουμε χαλικάκια. Γεμίζουμε τυχούσες λακκούβες με χώμα ή τις αποστραγγίζουμε με προσοχή. Μαζεύουμε τις παιδικές πισίνες ή άλλα παιχνίδια που μένουν έξω και μαζεύουν το νερό της βροχής. Ελέγχουμε συχνά τις βρύσες και τις επιδιορθώνουμε εάν στάζουν.

Κλαδεύουμε τους θάμνους, κουρεύουμε το γκαζόν και την αυτοφυή βλάστηση. Καθαρίζουμε τις σχάρες των φρεατίων, τα λούκια και τις υδρορροές στη σκεπή.Εάν υπάρχουν σπασμένα / ανοιχτά παράθυρα, φεγγίτες ή οπές του εξαερισμού, προμηθευόμαστε ανθεκτική, καλής ποιότητας σίτα και τα καλύπτουμε με προσοχή.

previous arrow
next arrow
Slider

Κουνούπια και ασθένειες

Τα κουνούπια μεταφέρουν πολλούς ιούς, μερικοί από τους οποίους είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Οι κυριότερες ασθένειες είναι ο πυρετός του Δυτικού Νείλου (Κοινό κουνούπι), η ελονοσία, ο Δάγκειος πυρετός (Κουνούπι «Τίγρης»), ο Κίτρινος πυρετός, οι Εγκεφαλίτιδες, ο Νηματώδης των φιλαριώσεων και ο ιός Τσικουνγκούνια.

Βιολογία των κουνουπιών

Τα κουνούπια περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στο νερό. Έχουν τέσσερα εξελικτικά στάδια, αυγό (στο νερό), προνύμφη (σκουληκάκι στο νερό), νύμφη (στο νερό) και τέλειο έντομο. Τα κυριότερα είδη κουνουπιών είναι το κοινό και το κουνούπι «Τίγρης», που τσιμπάει και κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 
Τα κουνούπια δεν τρέφονται με αίμα. Τρέφονται με νέκταρ ή γύρη. Τα θηλυκά κουνούπια χρειάζονται αίμα για να μπορέσουν να γεννήσουν. Όταν μας τσιμπάει ένα κουνούπι, βάζει στο αίμα μας αιμολυτικό (αραιώνει το αίμα) και αντισταμινικό (οπότε δε νιώθουμε το τσίμπημα), τα οποία είναι και η αιτία της φαγούρας και του πρηξίματος.  Τα κουνούπια έλκονται από την κίνηση, τη θερμοκρασία, τον ιδρώτα και το διοξείδιο της αναπνοής μας. 
previous arrow
next arrow
Slider

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε μας μήνυμα και θα σας απαντήσουμε άμεσα

2130360358 – 6957670218

Σαπφούς 33, Καλλιθέα Αττικής, 17676