Κουνούπια

Απολύμανση και Αντιμετώπιση

Η καταπολέμηση των κουνουπιών ξεκινάει με απολύμανση του κήπου, νωρίς το καλοκαίρι. Είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα προτού γιγαντωθεί. Απολυμαίνουμε και ψεκάζουμε όπου υπάρχουν στάσιμα νερά και τοποθετούμε συσκευές παγίδευσης για την παρακολούθηση του πληθυσμού. Έτσι, δημιουργούμε ένα απροσπέλαστο δίκτυο απέναντι στα κουνούπια. Μετά την απολύμανση, συζητάμε μαζί σας και σάς δίνουμε πρακτικές συμβουλές ώστε να μην εμφανιστεί ξανά το πρόβλημα.

Παγίδα σύλληψης
Ηλεκτρική επαγίδα σύλληψης
Ηλεκτρική παγίδα σύλληψης
Ηλεκτρική παγίδα για χώρους εστίασης
Ηλεκτρική παγίδα για βιομηχανικούς χώρους
Παγίδα σύλληψης
Ηλεκτρική παγίδα σύλληψης
Ηλεκτρική παγίδα σύλληψης
Ηλεκτρική παγίδα για χώρους εστίασης
Ηλεκτρική παγίδα για βιομηχανικούς χώρους
previous arrow
next arrow
 

Πώς θα αντιμετωπίσω τα κουνούπια

Ο κύκλος ζωής των κουνουπιών είναι άμεσα εξαρτημένος από τα στάσιμα νερά. Εκεί αναπαράγονται, εναποθέτουν τα αυγά τους και αναπτύσσονται μέχρι να πάρουν την τελική τους μορφή. Επομένως φροντίζουμε να μην αφήνουμε στάσιμα νερά στον χώρο μας. Πετάμε το νερό από το πιατάκι της γλάστρας μετά από κάθε πότισμα. Τα πιατάκια αυτά είτε τα καταργούμε, είτε τα γεμίζουμε χαλικάκια. Γεμίζουμε τυχούσες λακκούβες με χώμα ή τις αποστραγγίζουμε με προσοχή. Μαζεύουμε τις παιδικές πισίνες ή άλλα παιχνίδια που μένουν έξω και μαζεύουν το νερό της βροχής. Ελέγχουμε συχνά τις βρύσες και τις επιδιορθώνουμε εάν στάζουν.

Κλαδεύουμε τους θάμνους, κουρεύουμε το γκαζόν και την αυτοφυή βλάστηση. Καθαρίζουμε τις σχάρες των φρεατίων, τα λούκια και τις υδρορροές στη σκεπή.Εάν υπάρχουν σπασμένα / ανοιχτά παράθυρα, φεγγίτες ή οπές του εξαερισμού, προμηθευόμαστε ανθεκτική, καλής ποιότητας σίτα και τα καλύπτουμε με προσοχή.

Κουβάς με στάσιμο νερό
Κουνούπια σε στάσιμο νερό
Κουβάς με στάσιμο νερό
Κουνούπια σε στάσιμο νερό
previous arrow
next arrow
 

Κουνούπια και ασθένειες

Τα κουνούπια μεταφέρουν πολλούς ιούς, μερικοί από τους οποίους είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Οι κυριότερες ασθένειες είναι ο πυρετός του Δυτικού Νείλου (Κοινό κουνούπι), η ελονοσία, ο Δάγκειος πυρετός (Κουνούπι «Τίγρης»), ο Κίτρινος πυρετός, οι Εγκεφαλίτιδες, ο Νηματώδης των φιλαριώσεων και ο ιός Τσικουνγκούνια.

Βιολογία των κουνουπιών

Τα κουνούπια περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στο νερό. Έχουν τέσσερα εξελικτικά στάδια, αυγό (στο νερό), προνύμφη (σκουληκάκι στο νερό), νύμφη (στο νερό) και τέλειο έντομο. Τα κυριότερα είδη κουνουπιών είναι το κοινό και το κουνούπι «Τίγρης», που τσιμπάει και κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 
Τα κουνούπια δεν τρέφονται με αίμα. Τρέφονται με νέκταρ ή γύρη. Τα θηλυκά κουνούπια χρειάζονται αίμα για να μπορέσουν να γεννήσουν. Όταν μας τσιμπάει ένα κουνούπι, βάζει στο αίμα μας αιμολυτικό (αραιώνει το αίμα) και αντισταμινικό (οπότε δε νιώθουμε το τσίμπημα), τα οποία είναι και η αιτία της φαγούρας και του πρηξίματος.  Τα κουνούπια έλκονται από την κίνηση, τη θερμοκρασία, τον ιδρώτα και το διοξείδιο της αναπνοής μας. 
Αυγά κουνουπιών
Προνύμφες κουνουπιών
Νύμφη κουνουπιών
Ενήλικο κουνούπι
Αυγά κουνουπιών
Προνύμφες κουνουπιών
Νύμφη κουνουπιών
Ενήλικο κουνούπι
previous arrow
next arrow
 

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε μας μήνυμα και θα σας απαντήσουμε άμεσα

2130360358 – 6957670218

Σαπφούς 33, Καλλιθέα Αττικής, 17676