Κατσαρίδες: Απολύμανση και συμβουλές αντιμετώπισης

Τι πρέπει να ξέρω για τις κατσαρίδες;

germanikh-katsarida-3
Γερμανική κατσαρίδα

Οι τοξίνες που εκκρίνουν οι κατσαρίδες είναι καρκινογόνες. Οι κατσαρίδες που πετάνε είναι οι Αμερικανικές, και πετάνε μόνο αφού ενηλικιωθούν.Οι κατσαρίδες είναι παμφάγα έντομα. Τρώνε ακόμα και βιβλία. Είναι νυκτόβιες και ζούνε ομαδικά δίπλα σε περιοχές που βρίσκουν εύκολα τροφή. 

Οι κατσαρίδες είναι νεκροφάγες (τα ζωντανά έντομα τρώνε τα νεκρά) και κοπροφάγες (τρώνε τα περιττώματα άλλων κατσαρίδων). Αυτό διευκολύνει την εξόντωσή τους κατά την απολύμανση, αφού το φάρμακο περνάει από τη μία κατσαρίδα στην άλλη.

Ποια είναι τα είδη κατσαρίδας που συναντάμε συχνά;

Αρσενική και θηλυκή Σουπέλα δίπλα σε νόμισμα
Αρσενική και θηλυκή Σουπέλα δίπλα σε νόμισμα

Τα κυριότερα είδη κατσαρίδων είναι τα ακόλουθα:

Αμερικανική κατσαρίδα (καφέ): Βρίσκεται συχνά στα φρεάτια και μπαίνει στο σπίτι μέσα από τους σωλήνες της αποχέτευσης, σπανιότερα από ανοιχτά παράθυρα ή μπαλκονόπορτες (στη περίπτωση της ενήλικης ιπτάμενης κατσαρίδας).

Ανατολική κατσαρίδα (μαύρη): Ονομάζεται και Σουπέλα. Βρίσκεται κυρίως στα υπόγεια.

Γερμανική κατσαρίδα (μικρή, καφέ/ξανθή): Είναι η πιο παραγωγική από τα είδη κατσαρίδων, κι έχει ως εστία της τη κουζίνα.

Η απολύμανση κατσαρίδων καλύπτει όλα τα είδη κατσαρίδων, καθώς και άλλα βαδιστικά έντομα (αράχνες, σαρανταποδαρούσες κλπ).

Ποια είναι τα στάδια εξέλιξης της κατσαρίδας;

Κύκλος ζωής της Αμερικανικής κατσαρίδας
Κύκλος ζωής της Αμερικανικής κατσαρίδας

Διακρίνουμε τρία εξελικτικά στάδια στις κατσαρίδες, το αυγό, τη νύμφη και το τέλειο έντομο. Η νύμφη και το τέλειο έντομο είναι παρόμοια στην εμφάνιση. Η κατσαρίδα μεταφέρει τα αυγά πάνω της, μέσα σε ένα προστατευτικό κάλυμμα, τον ωοσάκκο.

Η απολύμανση για κατσαρίδες στοχεύει και στα τρία στάδια εξέλιξης, τόσο με ψεκασμό όσο και με ειδικό gel απεντόμωσης, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά το πρόβλημα των κατσαρίδων.

Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν οι κατσαρίδες;

Κολλώδης επιφάνεια κατάλληλη για χώρους τροφίμων
Κολλώδης επιφάνεια κατάλληλη για χώρους τροφίμων

Οι κατσαρίδες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για την υγεία σας, καθώς μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και κρίση άσθματοςιδιαίτερα στα παιδιά που είναι πιο ευαίσθητα από τους ενήλικες. Ακόμα, είναι φορείς πολλών μικροοργανισμών, «κουβαλούν» δηλαδή επάνω στο σώμα τους βακτήρια που προκαλούν ασθένειες όπως η γαστρεντερίτιδα, και τα μεταφέρουν μέσα στο σπίτι σας. Συγκεκριμένα, μεταφέρουν 33 διαφορετικά είδη βακτηρίων, 6 παρασιτικά σκουλήκια, και τουλάχιστον 7 ακόμη οργανισμούς παθογόνους για τον άνθρωπο.

Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να μην αφήσετε τον πληθυσμό των κατσαρίδων να αυξηθεί και να κανονίσετε άμεσα μια απολύμανση.

Πώς μπορώ να θωρακίσω το χώρο μου ενάντια στις κατσαρίδες;

Gel κατσαρίδων κατάλληλο για χώρους τροφίμων
Gel κατσαρίδων κατάλληλο για χώρους τροφίμων

Υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε, που σε συνδυασμό με τη δουλειά του επαγγελματία απεντομωτή θα κάνουν τον χώρο σας αλεξίσφαιρο απέναντι στις κατσαρίδες.

Κρατάτε το χώρο καθαρό. Μην αφήνετε τα άπλυτα πιάτα στο νεροχύτη κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μαζεύετε πάντα τα υπολείμματα φαγητού. Αν δε θέλετε να τα βάλετε στο ψυγείο, μπορείτε να τα φυλάξετε σε δοχεία με καπάκι ασφαλείας. Τέλος, απομακρύνετε τα σκουπίδια από το μπάνιο και τη κουζίνα.

Δώστε προσοχή στις εισόδους του χώρου. Ελέγχετε και καθαρίζετε τακτικά τον εξαερισμό που βρίσκεται κάτω από το ψυγείο ή τον καταψύκτη. Ελέγξτε την εξωτερική πλευρά του σπιτιού σας και κλείστε τυχόν ρωγμές οι οποίες μπορούν να γίνουν «είσοδος» στο χώρο σας για τις κατσαρίδες. Σκουπίζετε συχνά τον χώρο σας. Τέλος, συντηρείτε τακτικά τα φρεάτια και φροντίζετε να είναι προσβάσιμα.

Περιορίστε την υγρασία με καλό αερισμό του σπιτιού. Απομακρύνετε άμεσα τα χαρτόκουτα από συσκευασίες. Ελέγξτε καλά το χώρο παραλαβής παραγγελιών που είναι ύποπτo να φέρουν κατσαρίδες.

Ο επαγγελματίας γεωπόνος που θα κάνει την απολύμανση θα σας δώσει όλες τις απαραίτητες πρακτικές συμβουλές που χρειάζεστε για να μην αφήσετε το πρόβλημα των κατσαρίδων να επιστρέψει στο μέλλον.

Τι κάνετε σε μια απολύμανση για κατσαρίδες;

Η απολύμανση αφορά τις κατσαρίδες και γενικότερα τα βαδιστικά έντομα (αυτά που μετακινούνται περπατώντας, δηλαδή κατσαρίδες, αράχνες, σκουλήκια κλπ). Η απολύμανση περιλαμβάνει δύο είδη καταπολέμησης, τον ψεκασμό και το ειδικό gel.

O ψεκασμός γίνεται περιμετρικά του κτηρίου, στα φρεάτια, στα μπαλκόνια, στην κουζίνα και στο WC, με φάρμακα τα οποία είναι εγκεκριμένα από το αρμόδιο υπουργείο και διασπώνται από το περιβάλλον.

Στους πάγκους της κουζίνας και πίσω από το ψυγείο τοποθετούμε ειδικό κατσαριδοκτόνο gel. Επιπλέον, αν υπάρχει πρόβλημα μυρμηγκιών, γίνεται μυρμηγκοκτονία με ειδικό μυρμηγκοκτόνο gel (διαφορετικό από αυτό των κατσαρίδων).

Είναι επικίνδυνα τα φάρμακα που χρησιμοποιείτε στις απολυμάνσεις;

Όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε στις απολυμάνσεις είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για χρήση σε κατοικημένους χώρους. Τα εντομοκτόνα έχουν πολύ χαμηλή τοξικότητα και είναι ακίνδυνα για τους κατοίκους ή τους εργαζόμενους.

Όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε στις απολυμάνσεις είναι άοσμα, δε λεκιάζουν και δε διαβρώνουν τις επιφάνειες του χώρου σας. Επιπλέον, χρησιμοποιούμε τα απολυμαντικά και τα εντομοκτόνα στοχευμένα, προκειμένου να πετύχουμε το σκοπό μας χωρίς να επιβαρύνουμε το χώρο σας.

Εντούτοις, θα πρέπει πάντα να υπακούμε στις υποδείξεις – οδηγίες του υπεύθυνου επιστήμονα.

Τι πρέπει να κάνω πριν την απολύμανση;

Η απολύμανση γίνεται πάντα μετά την καθαριότητα των χώρων και ποτέ πριν. Το φάρμακο πρέπει να μείνει τουλάχιστον 5 ημέρες στον χώρο για να έχει αποτελέσματα. Εάν σφουγγαριστεί ο χώρος, το φάρμακο θα καθαριστεί προτού προλάβει να φέρει αποτελέσματα. Επομένως, προσέχουμε μετά την απολύμανση να μην σφουγγαριστούν οι χώροι.

Προσέχουμε επιπλέον οι χώροι του σπιτιού να είναι τακτοποιημένοι και όχι φορτωμένοι με αντικείμενα,  ώστε ο απεντομωτής να έχει την απαραίτητη πρόσβαση να ψεκάσει.

Πριν την απολύμανση, μπορείτε να ζητήσετε από το γεωπόνο να έρθει για μία αυτοψία, να επιθεωρήσει δηλαδή το χώρο και να σας πει τον καλύτερο για εσάς τρόπο να χειριστείτε το πρόβλημα, δίνοντάς σας πρακτικές συμβουλές πέρα από την απολύμανση.

Τιμοκατάλογος απολυμάνσεων

[table id=1 /]

Εάν σας ενδιαφέρει ο καθαρισμός στρωμάτων, επίπλων και χαλιών, δείτε το βιολογικό καθαρισμό.

Συλλογή φωτογραφιών

  • Ωοσάκοι κατσαρίδας
    Ωοσάκοι κατσαρίδας