Έντομα Αποθηκών

Απολύμανση και Αντιμετώπιση

Τα έντομα αποθηκών μπορούν εύκολα να εισβάλλουν στο χώρο μας και να πολλαπλασιαστούν προτού το καταλάβουμε. Η καταπολέμησή τους γίνεται με συνδυασμό απολύμανσης και βιολογικών μεθόδων, συγκεκριμένα ηλεκτρικές φωτεινές παγίδες με κολλώδη επιφάνεια και παγίδες φερομόνης, μέθοδοι εγκεκριμένοι για χώρους τροφίμων. Έτσι, δημιουργούμε ένα απροσπέλαστο δίκτυο για τα έντομα αποθηκών. Μετά το τέλος της απολύμανσης, σας δίνουμε συμβουλές ώστε να μην εμφανιστεί ξανά το πρόβλημα.

Παγίδα φερομόνης
Παγίδα φερομόνης
Παγίδα φερομόνης
Παγίδα φερομόνης
previous arrow
next arrow
 

Πώς αντιμετωπίζω τα έντομα αποθηκών

Υπάρχουν μερικά απλά βήματα που αφορούν την καθαριότητα και την φύλαξη των τροφίμων τα οποία μπορούν καταστήσουν το χώρο μας αφιλόξενο για τα έντομα αποθηκών. Φροντίζουμε να αερίζεται καλά ο χώρος μας, αλλά τοποθετούμε σίτες στα παράθυρα. Οι σίτες με ανοίγματα 1mm και μικρότερα, μπορούν να κρατήσουν και τα μικρότερα έντομα αποθηκών έξω από το χώρο μας. Φράζουμε ρωγμές και χαραμάδες που μπορούν να αποτελέσουν είσοδο ή καταφύγιο για τα έντομα. Φροντίζουμε να ελέγξουμε καλά τα υλικά συσκευασίας που μπαίνουν στο χώρο μας. Τέλος, καθαρίζουμε τακτικά, με έμφαση στη χρήση της ηλεκτρικής σκούπας (απομακρύνει όλες τις μορφές εντόμων αποθηκών).

Πώς αντιμετωπίζω τον σκόρο

Ο σκόρος είναι ένα ιδιαίτερα ενοχλητικό έντομο αποθηκών που προσβάλλει τα ρούχα μας και χρήζει άμεσης απολύμανσης. Πέραν αυτής όμως, υπάρχουν μερικά απλά και βιολογικά μέτρα πρόληψης που μπορούμε να λάβουμε. Πλένουμε τα ρούχα πριν τα αποθηκεύσουμε, γιατί ο σκόρος μπορεί να προσελκυθεί από ένα λεκέ στα ρούχα. Καθαρίζουμε τις ντουλάπες που δε χρησιμοποιούνται συχνά. Σκουπίζουμε με ηλεκτρική σκούπα και κάτω από τα έπιπλα, ειδικά εάν βλέπουμε πεταλούδες στο χώρο μας ή εάν είχαμε παλιότερα προσβολή. Τέλος, χρησιμοποιούμε φυσικά αρωματικά απωθητικά (λεβάντα, πράσινο σαπούνι, αρωματικά σαπουνάκια, γαρύφαλλο) σε σακουλάκια μέσα στα συρτάρια και τη ντουλάπα μας.
Σκώροι σε ρούχο
Προνύμφη σκώρου
Σκόροι σε ρούχο
Προνύμφη σκόρου
previous arrow
next arrow
 

Έντομα αποθηκών και προβλήματα υγείας

 Τα έντομα αποθηκών μπορούν να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα υγείας. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι δερματίτιδες, φαγούρα και εκζέματα, αλλεργικές αντιδράσεις από εισπνοή τμημάτων του εντόμου που έχουν γίνει σκόνη, ενώ η κατάποση του εντόμου μπορεί να φέρει εμετό, ναυτία, διάρροια κ.ά. 


Μερικά έντομα αποθηκών είναι φορείς βακτηρίων (σαλμονέλλα), και ιών (πολυομυελίτιδα), ενώ εκκρίνουν τοξίνες επικίνδυνες για την υγεία μας.
Plodia
Plodia σε ρύζι
Προνύμφη Plodia
Plodia
Plodia σε ρύζι
Προνύμφη Plodia
previous arrow
next arrow
 

Βιολογία των εντόμων αποθηκών

Τα έντομα αποθηκών τρώνε το 10% της παγκόσμιας παραγωγής έτοιμου αποθηκευμένου προϊόντος. Γεννάνε πολλές φορές το χρόνο και μπορούν να προσβάλλουν μεγάλο αριθμό αποθηκευτικών σπόρων. Οι περισσότερες προσβολές από έντομα αποθηκών (9 στις 10) γίνεται στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Έτσι, ένας επιχειρηματίας που εμπορεύεται αποθηκευμένα ξηρά προϊόντα, και παρατηρεί μικρές πεταλούδες ή σκαθαράκια στο χώρο του, πρέπει άμεσα να απευθυνθεί σε ειδικό ο οποίος θα λύσει το πρόβλημα.
 
Τα έντομα αποθηκών, ανάλογα το είδος τους, τρέφονται με άλευρα, σπόρους, ξηρούς καρπούς, όσπρια, σύκα, σταφίδες, καπνά, κακάο, σοκολάτα, σκόνη γάλακτος, φυτικές και ζωϊκές ύλες (π.χ. συλλογές εντόμων), ζωοτροφές, γούνα, φτερά, δερμάτινα, χαλιά, υφάσματα, ψωμί, ζυμαρικά, μπισκότα, μπαχαρικά, αρωματικά και αφυδατωμένα ψάρια.
Μαμούνια
Μαμούνι
Μαμούνια
Μαμούνι
previous arrow
next arrow
 

Στάδια ανάπτυξης των εντόμων

Τα έντομα αποθηκών μπορεί να είναι πεταλούδες, σκαθάρια, ή ακάρεα. Έχουνε τέσσερα εξελικτικά στάδια, αυγό (συνήθως αόρατο στο μάτι), προνύμφη, νύμφη και τέλειο έντομο.

Η προνύμφη της πεταλουδίτσας μοιάζει με μικρό άσπρο σκουλήκι με μαύρο κεφαλάκι, χωρίς πόδια, του σκόρου βρίσκεται μέσα σε μια μεταξένια θήκη, η οποία έχει το χρώμα του υφάσματος το οποίο τρώει, ενώ του σκαθαριού μοιάζει με μικρό σκουλήκι καφέ ή άσπρο, χνουδωτό, με έξι μικρά ποδαράκια. Η νύμφη μοιάζει με σποράκι, καφέ ή άσπρο, ενώ στη περίπτωση του σκόρου είναι μεταξένιο.

Στα τέλεια έντομα, η πεταλουδίτσα είναι 5-25 mm. (άνοιγμα φτερών) σε χρώμα καφέ, γκρι, μονόχρωμη ή με αποχρώσεις, ανάλογα την οικογένεια. Τα σκαθαράκια είναι 1-20 mm, σε χρώμα καφέ, μαύρο, καφεκόκκινο και μερικά πετάνε ενώ άλλα όχι, ανάλογα την οικογένεια. Υπάρχουν ορισμένα ακάρεα τα οποία ακόμη κι ως τέλεια, ενήλικα έντομα, δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Μπορούμε, όμως, να δούμε μια καφέ σκόνη στο σημείο όπου βρίσκονται (τυρί, αλεύρι, κ.ά.).

Σκαθάρια
Σκαθάρι σε δάχτυλο
Σκαθάρια
Σκαθάρι σε δάχτυλο
previous arrow
next arrow
 

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε μας μήνυμα και θα σας απαντήσουμε άμεσα

2130360358 – 6957670218

Σαπφούς 33, Καλλιθέα Αττικής, 17676