Ακάρεα σκόνης: Αλλεργία και τρόποι αντιμετώπισης

Πώς αντιμετωπίζω τα ακάρεα;

Ακάρεα σκόνης (Dermatophagoides pteronyssinus)
Ακάρεα σκόνης (Dermatophagoides pteronyssinus)

Για να μειωθούν τα αλλεργικά συμπτώματα που προκαλούν τα ακάρεα, πρέπει να μειωθεί ο πληθυσμός τους. Αυτό είναι δυνατό, έως ένα βαθμό, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

Τα ακάρεα χρειάζονται υγρασία για να αναπτυχθούν και να αυξήσουν τον πληθυσμό τους, επομένως πολύ σημαντικό για την αντιμετώπισή τους είναι να ρίξουμε την υγρασία του σπιτιού κάτω από το 50%. Αυτό επιτυγχάνεται με καλό
αερισμό του σπιτιού και χρήση της λειτουργίας αφύγρανσης που έχουν τα περισσότερα κλιματιστικά.

Τα ακάρεα αναπτύσσονται σε μοκέτες, φλοκάτες, παχιά χαλιά, λούτρινα, κουβέρτες, κουτρίνες, μαξιλάρια, στρώματα κ.ά. Τέτοια αντικείμενα καλό είναι να απομακρυνθούν από το χώρο τελείως, ή να καθαρίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σε βάθος (βιολογικός καθαρισμός).

Τέλος, μαζεύουμε τα απλωμένα ρούχα πριν τη δύση του ηλίου, για να μην μαζέψουν υγρασία το βράδυ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όλα τα παραπάνω βήματα μπορούν να σταματήσουν την αύξηση του πληθυσμού των ακάρεων σκόνης, όχι όμως και να τον εξαφανίσουν. Για να γίνει αυτό και μαζί με τα ακάρεα να εξαφανιστούν και τα αλλεργικά συμπτώματα, απαιτείται παρέμβαση ειδικού με εξοπλισμό ικανό όχι απλά να σκοτώσει τα ακάρεα, αλλά και να τα απομακρύνει από το χώρο.

 

Αντιμετωπίζετε τα ακάρεα χωρίς χημικά;

Ακάρεα σκόνης (Dermatophagoides pteronyssinus)
Ακάρεα σκόνης

Βεβαίως. Η αντιμετώπιση των ακάρεων σκόνης με χημικά μέσα, δε λύνει το αλλεργικό πρόβλημα, αφού τα νεκρά ακάρεα θα παραμείνουν στο χώρο και θα συνεχίσουν να προκαλούν τα ίδια συμπτώματα. Σκοπός μας είναι να απομακρύνουμε πλήρως τα ακάρεα και τα περιττώματα τους από το χώρο. Για να επιτευχθεί αυτό χρησιμοποιούμε τη μέθοδο του βιολογικού καθαρισμού.

Ο βιολογικός καθαρισμός είναι μία μέθοδος καθαρισμού στρωμάτων, καναπέδων και χαλιών, χωρίς τη χρήση χημικών. Για τον καθαρισμό σε βάθος χρησιμοποιείται μηχάνημα με δόνηση και αναρρόφηση στροβιλισμού, ώστε να αφαιρεθεί η «εσωτερική σκόνη» κατά 99,97% χωρίς να ανακυκλωθεί ξανά στον χώρο.

H ειδική σκούπα βοηθάει να απαλλαγείτε από τα ακάρεα με ασφάλεια, σε δύο στάδια:

  • Το δονούμενο εξάρτημα της σκούπας φέρνει τη σκόνη και τα ακάρεα στην επιφάνεια.
  • Το φίλτρο αέρα απορροφά με ευκολία τα νεκρά αλλεργιογόνα σε ποσοστό 99,97%

 

Τι προβλήματα δημιουργούν τα ακάρεα;

Ακάρεα σκόνης (Dermatophagoides pteronyssinus)
Ακάρεα σκόνης

Τα ακάρεα σκόνης προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις, με συμπτώματα όπως φτάρνισμα, καταρροή ή μπουκωμένη μύτη (αλλεργική ρινίτιδα) κ.ά. κυρίως κατά το πρωινό ξύπνημα. Ακόμα μπορούν να προκαλέσουν βήχα και δύσπνοια (αλλεργικό άσθμα)

Τα ακάρεα ευδοκιμούν σε συνθήκες υγρασίας και κακού αερισμού του χώρου, επομένως τα αλλεργικά συμπτώματα γίνονται πιο έντονα τους χειμερινούς μήνες, παρότι είναι αισθητά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

 

Τι είναι τα ακάρεα σκόνης;

Ακάρεα σκόνης
Ακάρεα σκόνης στο μικροσκόπιο

Τα ακάρεα είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί, αόρατοι στο γυμνό μάτι. Ένα δείγμα σκόνης περιέχει μερικές χιλιάδες ακάρεα. Τα συναντάμε σε κάθε σπίτι, κρεβάτια, χαλιά, μαξιλάρια και κλινοσκεπάσματα. Τρέφονται με νεκρά κύτταρα από το ανθρώπινο δέρμα.

Η σκόνη που σηκώνεται καθώς καθόμαστε στον καναπέ, περπατάμε στο χαλί ή αγκαλιάζουμε τα λούτρινα περιέχει ακάρεα που μπορούν να μας προκαλέσουν άσθμα, ρινίτιδα ή αλλεργία (τόσο από τα ζώντα άτομα, όσο και από τα νεκρά άτομα, αποχωρήματα κτλ) εάν τα εισπνεύσουμε.

 

Δείτε τα ακάρεα σκόνης, όπως αυτά φαίνονται στο μικροσκόπιο.